Over ons

Download op met de volgende het Proefformulier om thuis je Speciaal Bieren te beoordelen.

http://gekroondehoed.pepdev.nlwp-content/uploads/2020/04/bier-formulier.pdf

 

In Den Gekroonden Hoed is dé horecagelegenheid van Elshout, waar veel te beleven is. Onze veelzijdige horecagelegenheid biedt voor ieder wat wils. Of u nou tussen het fietsen door een lekker bakje koffie wil drinken, een jubileum wil vieren in onze mooie feestzaal of een frietje wil komen halen voor het avondeten. Bij ons kan het allemaal.

Onze herberg is gelegen langs een populaire Brabantse fietsroute. U kunt zich hier tijdens zonnige dagen op ons terras lekker opladen voor het vervolg van de tocht. Maar wanneer u gewoon even langs wil komen voor een bakje koffie bent u uiteraard ook van harte welkom.

Historie

De Hoed is opgericht in 1744 en deed toen dienst als café, herberg en befaamde doorgangsplaats. Vele mensen stopten tijdens hun lange tocht bij de herberg om hier een korte of lange pauze in te lassen. Één van de bezoekers die een nacht doorbracht in de herberg was Koning Lodewijk Napoleon. Op 30 april 1809 kwam hij met een groot gezelschap aan bij De Hoed om hier te overnachten. Doordat de Koning in de herberg had geslapen, werd De Hoed gekroond en kreeg hij de naam In Den Gekroonden Hoed.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende In Den Gekroonden Hoed meerdere malen als doorgangspost voor onderduikers. Zij hielden hier meerdere gezinnen en verzetsstrijders verborgen. Op 17 september 1944, toen Operation Market Garden begon, lag de herberg op de aanvliegroute voor de Para’s en de Gliders die bij Arnhem gingen springen. De 28 Britse piloten van deze missie werden gedurende 6 dagen ondergebracht op de zolder van de herberg. Op den duur werd het te gevaarlijk om zo veel mensen te herbergen en werd een deel verplaatst naar het Broederklooster verderop in de straat. Elk jaar weer keren vele Britse soldaten, of hun familie, terug naar De Hoed om te gedenken wat de inwoners van Elshout destijds voor hen hebben gedaan.

President Eisenhower heeft zijn dank uitgesproken naar herberg In Den Gekroonden Hoed voor de hulp die zij boden aan de piloten. Het Eisenhower Certicitate is één van de mooiste onderscheidingen die is uitgereikt aan hen die hebben geholpen. De certificaten zijn nog steeds in het bezit van de huidige eigenaar van In Den Gekroonden Hoed.

Binnenkijken